štvrtok 9. februára 2012

Vtáky

Vtáky


 Povrch tela tvorí viacvrstvová koža , s ktorej vyrastajá perie. Pohyb: Majú vnútornú kostru, na ktorú sa upínajú svaly. Základ chrbtica zo stavcov. Pohyb umožňujú
kostrové svaly u vtákov lietanie. Vtáky majú duté kosti. 

Dýchanie
 Bohato zriasnené pľúca. Majú vzdušné vaky – lalokovité výbežky zasahujúce do častí tela a dutých kostí.
Sú zásobarňou vzduchu a nadľahčujú telo vtáka. 

Tráviaca sústava:  zobák ,ústna dutina, slinné žľazy, hltan, pažerák, žalúdok – potrava sa čiastočne natrávi, dvanástnik – sem ústi žlčník a podžalúdková žľaza, tenké črevo – trávenie a vstrebávanie,slepé črevo – začiatok hrubého čreva, hrubé črevo, kloaka.
Potrava sa zhromažďuje v hrvole, kde sa zvlhčuje a zmäkčuje. Pri vtákoch živiacich sa prevažne semenami rozkladajú potravu tráviace šťavi v žľaznatom žalúdku a z neho potrava prechádza do svalnatého žalúdka, kde ju mohutné svaly a drobné kamienky rozdrobujú. 

Vylučovanie:
Plynné látky: dýchacia sústava.
Tuhé látky: tráviaca sústava.
Tekuté látky: močová sústava.
Močová sústava: obličky, močovody, močový mechúr, kloaka. Vtáky majú pravé obličky. 

Cievna sústava: zatvorená, krv – krvná plazma, červené a biele krvinky a krvné doštičky. Srdce – má 2 predsiene a 2 komory. . Rozvádza krv po tele. Krv prúdi cievami. Majú malý a veľký krvný obeh.

Regulácia: Hormonálnu sústavu tvoria žľazy s vnútorným vylučovaním. Vylučujú hormóny. Mozog- tvoria neuróny. Dobre vyvinutý predný mozog, v ktorom prebiehajú podmienené a nepodmienené reflexy. Predný mozog sa skladá z 2 pologúľ rozdelených na laloky a závity. Čuchové bunky – nosová dutina. Chuťové bunky v ústach. Hmatové bunky – po celom tele. Zrakový orgán – oko – dobre vyvinutý zrak. Sluchový orgán - ucho – dobre vyvinutý sluch. Majú rovnovážny orgán.
Rozmnožovanie: vnútorné. Okolo oplodneného vajíčka sa utvorí bielok, papierové blany a vápenatá škrupina. Základom zárodku je zárodočný disk. Mláďatá kŕmivých vtákov sa liahnu holé, slepé a musia sa kŕmiť. Mláďatá nekŕmivých vtákov sa liahnu operené a schopné samostatne prijímať potravu.

 



 

7 komentárov: