štvrtok 26. januára 2012

Auto na vzduch



V dvojitej podlahe vozidla sú kevlarové nádrže do ktorých sa naženie stlačený vzduch pod tlakom až 750 bar a tento tlak potom slúži na pohon vozidla , s dojazdom cca 300 km. Natankovanie nádrží trvá cca 3 minuty na špeciálnej čerpacej stanici, alebo u vás doma pomocou prípojky na 220 V a vstavaného kompresora s výkonom 5 kW za cca 4 hodiny. Aby takéto auto malo čo najväčší dojazd musí mať motor schopnosť v čo v najväčšej miere využiť energiu tlaku v nádržiach. K tomu slúži špecíálne usporiadanie motora s dvomi piestmi a celkove je konštrukcia auta založená na 70-tich patentoch z čoho 50 je celosvetových. Geniálny je spôsob vedenia piestu dvojitou OJNICOU ktorá eliminuje zastávky piesta v mrtvej polohe. Existuje niekoľko variant motorov a nádrží pre rôzne pracovné tlaky a použitia napríklad pre vysokozdvižné vozíky, malé nákladné autá, pracovné mechanizmy. Auto ma výkon motora cca 45 kW a má velmi velký krútiaci moment už od nízkych otáčok. Hmotnosť sa pohybuje okolo 950 Kg a karoséria je z plastov a penového materiálu. Vzduch nasávaný do valcov je na svojej ceste filtrovaný, a tak auto nielenže prostredie neznečisťuje, ale ho čistí. Keďže sa vzduch v motore rozpínaním ochladzuje a to dokonca až do – 30°C, môže byť rovno odvádzaný do klimatizačného zariadenia a takto vlastne získame klimatizáciu zadarmo. Špeciálna je aj kabeláž, kedy vlastné rozvody zaisťuje jeden kábel po celom aute a jednotlivé prvky sú riadené počítačom z toho istého kábla. Motor auta je mazaný rastliným olejom a stačí ho dolievať každých 50 000 km.
  Auto má najdlhší dojazd pri cca 60 km/h a maximálnu rýchlosť 110 km/h
Motor sa vyrába v rôznych variantách MID EV1 až MID EV3 a prevádzka je velmi príjemná, motor má plynulý rozjazd a je velmi tichý. Tiež objem nádrží a tlak v nich je rôzny podla vyhotovenia vozidla.

Náklady na 100 km sa odhadujú na 1 € za tankovanie alebo výrobu stlačeného vzduchu a cena vozidla podla vyhotovenia a typu na 9 000 € až na 14 000 €
  Motor je veľmi jednoduchej konštrukcie, tak sa predpokladá vysoká životnosť a malé prevádzkové náklady. Karoséria je zo sklolaminátu s ocelovým rámom. 

Vývoj a zrenie mozgu

Mozog sa vytvára z kraniálnej časti neurálnej trubice, kde vznikajú tri vzájomne prepojené rozšírenia:
  • prosencephalon (gr. pro - pred, enkefalon - mozog) - základ pre predný mozog. V ďalšom vývoji sa rozdelí na:
    • telencephalon (gr. telos - koniec) - koncový alebo veľký mozog
    • diencephalon (gr. dia - medzi) - medzimozog
  • mesencephalon (gr. mesos - stredný) - základ pre stredný mozog
  • rhombencephalon (gr. rhombos - kosoštvorec) - základ pre zadný mozog. V ďalšom vývoji sa rozdelí na:
    • metencephalon - (gr. met) - Varolov most a mozoček
    • myelencephalon - (gr. myeolos - miecha) - základ predĺženej miechy
Vývoj a dozrievanie mozgu je veľmi zložitý a komplexný proces biologických a chemických zmien. Počas zrenia dochádza k rastu počtu i veľkosti neurónov a neuroglie, k tvoreníu nových vájomných spojení nervových buniek a k myelinizácii. K najdôležitejším procesom patrí gyrifikácia a myelinizácia mozgu.